AutoStore

Unieke oplossing voor de opslag van gevaarlijke stoffen

Arvato heeft, op hun locatie in Gennep, een van de grootste AutoStore opslagsystemen van Europa in gebruik genomen. Het systeem heeft 101 robots en is ontworpen voor de groeiende online markt. Het ontwerp waarin de opslag van gevaarlijke stoffen in het volledig geautomatiseerde systeem is geïntegreerd, is ontwikkeld door Arvato en uniek in de wereld.

"Voor onze klant zijn we begonnen met twee inpaktafels voor het orderverzamelen en met de toenemende hoeveelheden goederen zijn we uitgegroeid tot 40 inpaktafels - zonder pieken zoals Black Friday en kerstmis", legt Martijn Nielen, Managing Director Arvato Nederland, uit. 

"Met onze automatiseringsoplossing, die schaalbaar is voor andere klanten, breiden we onze expertise in Nederland verder uit", vertelt Martijn Nielen. "Vooral onze internationale klanten vragen een extreem hoog serviceniveau waaronder key performance indicators (KPI) op het gebied van veiligheid, nauwkeurigheid van voorraad en de kwaliteit van processen. We zijn een van de weinige bedrijven in Nederland in de logistieke markt die hierin kunnen ondersteunen en de AutoStore maakt het nu nog eenvoudiger om aan deze vereisten te voldoen."

Het AutoStore project is bij Arvato geïmplementeerd in een recordtijd. Na de projectvoorbereidingen, dat plaatsvond vanaf het 2e tot en met het 4e kwartaal van 2018, is begin 2019 gestart met de implementatie van het systeem en is dit in slechts negen maanden voltooid inclusief de inbedrijfstelling van het systeem.

De AutoStore oplossing

De Autostore bevat geen klassieke rekken voor opslag. In plaats daarvan worden producten opgeslagen in containers, zogenoemd ‘bins’, die op elkaar zijn gestapeld binnen een aluminiumconstructie (grid). De grid is verdeeld in blokvormige rechthoekige velden, die elk ruimte biedt voor meerdere bins. De opslag en het ophalen van de bins gebeurt door middel van robots. Deze bewegen zich autonoom over de rails op de grid in verschillende richtingen. Op deze manier heeft elke robot toegang tot alle bins en kunnen de bins naar elk werkstation worden gebracht. De robots communiceren via het controle systeem dat aangesloten zit op een speciaal Wi-Fi netwerk.

Voor het ophalen van een bin volgens de juiste volgorde, laat de robots zijn grijpers in de constructie zakken, tilt de bin daaruit omhoog en levert deze af bij het juiste station. Als een bin van een lager niveau nodig is, dan tilt de robot alle bovenliggende bins er vanaf en plaatst deze tijdelijk in de nabijgelegen vrije ruimtes. De bins worden daarna weer terug gestapeld op de juiste stapel. Omdat de orders een aantal minuten van te voren worden voorbereidt, hoeft een medewerker nooit te wachten totdat een lager gelegen bin is gearriveerd bij het werkstation.

Nadat de opgevraagde bin is gearriveerd bij het werkstation, wordt deze daarna bovenop de stapel terug geplaatst op de juiste locatie. Bins met hardlopende producten (fast-moving items), blijven bovenop de stapel staan, terwijl items met een lagere afzet (slow-moving items) automatisch verder zakken naar de bodem van de grid.

  • 101 robots
  • 36.000 containers
  • Op te voeren tot 25.000+ orders per dag
  • 12 werkstations voor picking

Met de AutoStore bieden we ook een nieuw unicum. Voor het eerst hebben we de opslag van gevaarlijke stoffen binnen dit systeem volledig geïntegreerd.

Maurijn Hellenthal
Manager Automation and Implementation

Arvato heeft een uniek concept ontwikkeld binnen dit AutoStore systeem.

Twee speciale bunkers voor de opslag van gevaarlijke stoffen van klasse 2 (gassen en spuitbussen) en klasse 3 (ontvlambare vloeistoffen) zijn in het systeem geïntegreerd. Producten zoals deodorant, parfum- en nagellakverwijderaar, die tot deze klassen behoren, kunnen daarom gemakkelijk worden verwerkt in het AutoStore-systeem.

Voor de opslag van gevaarlijke stoffen in Nederland is voldaan aan de PGS-15 richtlijnen. Arvato werkt nauw samen met vijf verschillende overheden en verzekerings- en certificatie-instellingen. Zij waren betrokken bij de goedkeuring van deze innovatieve oplossing voor de integratie van de opslag van gevaarlijke stoffen in het AutoStore-systeem.

Wereldwijd logistiek netwerk

De locaties zijn ook een onderdeel van het wereldwijde netwerk waarvan de consistente uitbreiding een van de strategische prioriteiten is van Arvato. Met 85 locaties in 20 landen en meer dan 15.000 medewerkers, biedt dit netwerk schaalbare infrastructuren en een hoge mate van flexibiliteit om klanten te helpen groeien binnen hun focus markten en hen tegelijkertijd snel toegang te bieden tot nieuwe internationale markten.

Verschillende wereldwijde bedrijven gebruiken de logistieke centra van Arvato in Nederland als toegangspoort tot Europa om hun producten naar andere landen te distribueren. Zo kunnen goederen bijvoorbeeld vanuit het centraal gelegen Gennep binnen 48 uur worden verscheept door heel Europa. De klanten van Arvato in Nederland zijn voornamelijk bedrijven uit de hightech-, consumenten producten-, beauty- & fashion- en gezondheidszorg sector.

Meer informatie en feiten en cijfers over de wereldwijd unieke AutoStore oplossing met geïntegreerde verwerking van gevaarlijke stoffen vindt u hier.

Naar het persbericht