"Digitalisatie in retail"
Een interview met professor dr. Christian Kille, hoogleraar Retail Logistics en Operations Management aan de universiteit voor toegepaste wetenschappen in Würzburg-Schweinfurt.

1. Digitalisering is al lang een feit in de retail. In hoeverre zijn bedrijven de uitdagingen hieromtrent aangegaan en wat zijn hun strategieën?
Sommige bedrijven gaan de uitdagingen met een grote agressie tegemoet. Maar ik denk dat veel bedrijven ermee worstelen, omdat niemand precies weet wat de term inhoudt. Het feit dat de e-commercebedrijven het op dit punt beter doen is logisch (ook al worden niet altijd de juiste strategieën toegepast). De traditionele detailhandel heeft te maken met meer hindernissen, vooral intern. Strategieën variëren van sloophamertechnieken tot iets wat lijkt op een konijn in het licht van koplampen.
2. Grotere merken werken momenteel aan de ontwikkeling van hun multichannel- of omnichannelconcepten om de online groei te bevorderen. Is dat genoeg om te voldoen aan de behoeften van de digitale omgeving? En waar moet de focus liggen?
Veel digitale tools functioneren achter de schermen. Ze zorgen voor procesoptimalisering, faciliteren operationele activiteiten en bieden klanten toegevoegde, distributiekanaal-overschrijdende waarde. Veel bedrijven, en dan met name leveranciers van logistieke diensten, positioneren zichzelf als partner ter ondersteuning van de digitaliseringsstrategie.
3. Hoe en op welk niveau verandert digitalisering de rol van leveranciers van logistieke en afhandelingsdiensten als supply chain-partners voor retailers?
De manier waarop wordt samengewerkt verandert in grote mate. Logistieke bedrijven zijn geen middel meer om een doel te bereiken, maar spelen een sleutelrol in de procesrealisatie.
4. Binnen de digitale supply chains verschuift de focus steeds meer naar de eindklant. Dat betekent dat het evalueren en interpreteren van big data ook steeds belangrijker wordt. In welke mate heeft dat invloed voor specialisten op het gebied van retaillogistiek?
Ze worden eindelijk gezien als partners om met hun diverse data het concurrentievermogen van ondernemingen te vergroten. Retaillogistiek, intern of extern, wordt steeds belangrijker voor het succes van het bedrijf.
5. In tegenstelling tot retailers hebben producenten/OEM’s over het algemeen weinig tot geen toegang tot informatie over hun eindklanten. Welke problemen ontstaan hierdoor en welke mogelijkheden bestaan er voor producenten om meer onafhankelijk te worden?
Dat is waar de logistieke-dienstenleverancier om de hoek komt kijken! Met hun gegevens, die worden verzameld door verschillende klanten, of zelfs binnen de volledige supply chain, en geanalyseerd, wordt het voor producenten mogelijk inzicht te krijgen in processen, voorkeuren en uitdagingen die verder gaan dan hun directe klanten. Natuurlijk moet gegevensbescherming en de anonimiteit hierbij in acht worden genomen, zoals geldt voor alle bedrijven die gegevens verzamelen, zoals Facebook of Google. De leverancier van logistieke diensten kan een ‘Google’ binnen de supply chain worden, omdat deze toegang heeft tot heel veel data die in de verschillende IT-systemen wordt verwerkt.
6. Wat is je verwachting omtrent de toekomstige ontwikkelingen op het gebied van retail en logistiek?
Logistiek wordt voor de handel steeds meer een factor voor succes. Mijn verwachting is dat de machtsverhouding niet helemaal zal omkeren, maar wel dat er een balans in komt. Logistieke bedrijven moeten dit uiteraard goed inzien en hiernaar handelen. Daarvoor moet een goed begrip van digitalisering en de mogelijkheden daarvan worden verkregen.
Over de persoon
Dr. Kille is momenteel hoogleraar commerciële logistiek en operationeel management aan de universiteit voor toegepaste wetenschappen in Würzburg-Schweinfurt.
Hij studeerde zelf elektrotechniek aan de Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg. Na het slagen voor zijn afstudeerscriptie in 1999 ging hij aan de slag als onderzoeksassistent bij de Fraunhofer-werkgroep voor Supply Chain Services (SCS).
Vita
- 2010: Promotieonderzoek naar logistieke markten en hun kwantificering succesvol afgerond
- 2011 - 2016: Scientific Advisory Council van de Fraunhofer SCS.
- Sinds 2011: Werkzaam op de universiteit van toegepaste wetenschappen in Würzburg-Schweinfurt als hoogleraar commerciële logistiek en operationeel management en verantwoordelijk voor het opleidingsprogramma van Business Administration.
- Sinds 2011: Marktexpert van de Bundesvereinigung Logistik BVL.
- Sinds 2013: Jurylid voor de ‘Logistics Hall of Fame’ en de ‘Logix Deutscher Logistikimmobilien Award’ (sinds 2015 voorzitter).
- Sinds 2015: Voorzitter van het benoemingscomité ‘Beste Marke der Logistik’ (beste logistieke merken)