Duurzaamheid in de supply chain

Duurzaamheid in de supply chain

Het thema duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol voor bedrijven. Maar de ecologische voetafdruk wordt niet alleen bepaald door de eigen waardecreatie van de onderneming. Ook logistieke processen moeten duurzaam worden afgestemd door bij het beheer van de supply chain rekening te houden met ethische, sociale en ecologische aspecten. Arvato neemt daarom ook passende maatregelen in overeenstemming met de duidelijke doelstelling van de Bertelsmann Groep om tegen 2030 klimaatneutraal te zijn.

Duurzaamheid van de supply chain verwijst naar het beheer van de ecologische, sociale en economische gevolgen tijdens de hele levenscyclus van producten en diensten - van de aankoop van grondstoffen en logistiek tot de retournering en recycling van producten.

Transparantie
"Duurzaamheid in de supply chain is een grote uitdaging voor bedrijven vanwege de complexiteit ervan en de vele spelers die erbij betrokken zijn", zegt Andreas Barth, Group Head of Sustainability and Corporate Responsibility. "Uiteindelijk gaat het erom alle processen transparant te maken en te zorgen voor naadloze informatie over de herkomst van alle onderdelen en goederen." Dit is waar moderne digitale technologieën zoals Big Data management, geavanceerde analyses, kunstmatige intelligentie en beveiligingstools zoals blockchain en RFID een belangrijke rol spelen, die ongekende transparantie creëren en supply chain operaties naar een nieuw niveau tillen. Dit is des te belangrijker omdat niet alleen de ordervolumes, maar ook de eisen van consumenten inzake leveringssnelheid blijven stijgen. Alleen wanneer bedrijven realtime toegang hebben tot logistieke netwerken van derden en uitgebreid inzicht hebben in hun volledige supply chain, zullen ze zowel duurzaamheid als snelheid in de praktijk kunnen brengen.

Expert bieden ondersteuning
Ondanks dat veel bedrijven de relevantie van het onderwerp al lang hebben ingezien, ontbreekt het vaak aan implementatie. Dit is waar gespecialiseerde supply chain en e-commerce specialisten zoals Arvato waardevolle ondersteuning kunnen bieden door het identificeren en benutten van optimalisatiepotentieel langs de supply chain. Dit geldt niet alleen voor het afstemmen van de supply chain en transportroutes op klimaatcriteria, maar ook voor het duurzame ontwerp van onze bedrijfsgebouwen.

Corporate Responsibility bij Arvato

Andreas Barth, Group Head of Sustainability and Corporate Responsibility bij Arvato, legt in een interview uit welke strategie wij volgen op het gebied van corporate responsibility en wat onze doelstellingen op lange termijn zijn. Hij bespreekt maatregelen die al zijn geïmplementeerd en projecten die voor de toekomst zijn gepland.

Lees meer

Maatregelen & informatie ter verbetering van de CO2-voetafdruk

Energie-efficiëntie van gebouwen

De factor duurzaamheid kan op veel verschillende manieren positief worden beïnvloed. Een van de pijlers bij Arvato is het energie-efficiënte ontwerp van de gebouwen in onze vestigingen wereldwijd. Door middel van grote fotovoltaïsche systemen, slimme gebouwen en de overstap op LED-verlichting verminderen wij het energieverbruik van onze gebouwen en richten wij ons tegelijkertijd op duurzaamheid.

Lees meer

Geautomatiseerde verpakkingsoplossing

Maximale flexibiliteit en het versnellen van operationele processen zijn belangrijke doelstellingen van warehouse automatisering bij Arvato. Maar deze verpakkingsoplossing is ook een belangrijke factor in onze duurzaamheidsstrategie - door efficiënter gebruik van hulpbronnen en vermindering van transportvolumes. Lees meer over de functionaliteit van deze warehouse technologie en het gebruik ervan in de dagelijkse operatie van onze warehouses.

Lees meer